Digipedagogiikka helpommaksi, käytännöt sujuviksi -koulutus
Opettaja, tule kehittämään digipedagogista osaamistasi ja samalla tarkastelemaan muuttuneita työympäristöjä hyvinvointia tukevista näkökulmista!
Digipedagogiikka helpommaksi, käytännöt sujuviksi -koulutuksen tavoitteena on vastata etä- ja hybridiopetuksessa tunnistettuihin haasteisiin ja tukea kehitystyötä opetuskäytänteiden ”uuden normaalin” määrittelyssä. Koulutuksen aikana tutustutaan erilaisiin digipedagogisiin ratkaisuihin, malleihin ja työkaluihin, joiden avulla voidaan tukea myös oppimisen taitoja, vuorovaikutusta ja hyvinvointia. Koulutuskokonaisuuden aikana suunnitellaan ja kokeillaan omaan opetustyöhön soveltuvia menetelmiä, jotka keventävät, eivätkä lisää opettajan työmäärää.
Vuosina 2022-23 toteutettavat koulutukset ovat osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Opettajan digipedagogiset taidot etä- ja hybridityöskentelyssä -hanketta. Kevään koulutus alkoi 21.1.2023, ja ilmoittautuminen siihen on tältä erää päättynyt. Koulutuksesta julkaistaan elokuussa 2023 itsenäisesti opiskeltava kokonaisuus, jonka voi suorittaa halutessaan myös 2 opintopisteen kokonaisuutena syksyn 2023 aikana. |
Digipeda hanke tarjoaa elo-syyskuussa 2023 kouluille räätälöityjä VESO-koulutusiltapäiviä. Jos olet kiinnostunut järjestämään koulutuksen omalla koulullasi Pohjois-Pohjanmaan alueella, ole yhteydessä projektisuunnittelija Juuso Kojoon. Yhteystiedot ja yhteydenottolomake löytyvät täältä. Hinta: 0 € Kohderyhmä: Pohjois-Pohjanmaalla toimivat sekä muut digipedagogisten taitojen kehittämisestä kiinnostuneet opettajat. Myös työttömät työnhakijat voivat osallistua koulutukseen. Kevään koulutus toteutetaan pääosin verkkokoulutuksena etäyhteyksin tammi-huhtikuussa 2023. Koulutuksen aloitus- ja lopetustapaamiset järjestetään hybriditapaamisina Oulun yliopiston tiloissa. Koulutukseen sisältyy asiantuntijaluentoja, työpajoja eri aiheista ja omaan työhön liittyviä soveltavia tehtäviä. Koulutus toteutetaan Oulun yliopiston Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikön toimesta. |
Kevään 2023 koulutuksen rakenne:
Viikko 3: Tervetuloa koulutukseen!Koulutuksen ensimmäisessä tapaamisessa kokoonnutaan lounaan ja kahvien merkeissä Oulun yliopiston Tiedepuutarhan tiloihin. Tapaamisessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja digitaalisen opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta monimuotoisissa oppimisympäristöissä.
|
21.1. klo 10-14.15 Tervetuloa koulutukseen! Tiedepuutarha, Oulun yliopisto (myös etäosallistumismahdollisuus)
|
Viikot 4-5: Digitaaliset työkalut opetuksen tukena sekä digipedagogiikan teoreettista määrittelyäViikoilla 4 ja 5 tutustutaan DigiCampus-alustalla videoluentoihin, jotka käsittelevät oppimisympäristöissä tapahtuneita muutoksia ja niiden vaikutuksia pedagogisiin ratkaisuihin. Lisäksi tallenteiden avulla tutustutaan esimerkiksi ydinainesanalyysiin ja pedagogisen käsikirjoituksen laatimisen. Videoiden kesto on yhteensä noin 90 minuuttia.
|
Videoluentotallenteet:
|
Viikot 6-9: DigipedagogiikkatyöpajatViikkojen 6-9 aikana toteutetaan yhteensä 14 tunnin mittaista, käytännönläheistä työpajaa, joiden teemoista voi valita itseään eniten kiinnostavat sisällöt. Aiheet käsittelevät digitaalisiin ympäristöihin soveltuvia työtapoja ja työkaluja.
Opintopisteytettyä kokonaisuutta suorittavien tulee osallistua vähintään neljään työpajaan. |
|
Tarkemmat digipedagogiikkatyöpajojen aikataulut
ti 07.02. klo. 16.00 Ydinainesanalyysi
klo. 17.00 Pedagoginen käsikirjoitus
klo. 17.00 Pedagoginen käsikirjoitus
to 09.02. klo. 16.00 Microsoft O365 oppimisympäristönä
klo. 17.00 Google Classroom oppimisympäristönä
klo. 17.00 Google Classroom oppimisympäristönä
ma 13.02. klo. 14.00 Arviointi digitaalisissa työskentely-ympäristöissä
klo. 15.00 Jamboardin monet käyttömahdollisuudet
klo. 15.00 Jamboardin monet käyttömahdollisuudet
ti 21.02. klo. 16.00 ThingLink 360-kuvat opetuskäytössä
klo. 17.00 Animoidut ohjevideot VideoScribellä
klo. 17.00 Animoidut ohjevideot VideoScribellä
to 23.2. klo. 16.00 Oppijan edistymisen seuranta digitaalisessa ympäristössä
klo. 17.00 Mirolla yhteistyötä ja osallistamista
klo. 17.00 Mirolla yhteistyötä ja osallistamista
ma 27.2. klo. 16.00 Sarjakuva opetuksessa, digitaalisia työkaluja
klo. 17.00 Seitsemän minuuttia kuvaa ja puhetta PechaKuchan avulla: ajoitetut esitykset
klo. 17.00 Seitsemän minuuttia kuvaa ja puhetta PechaKuchan avulla: ajoitetut esitykset
ke 01.03. klo. 16.00 Tarinoiden ja vuoropuheluiden tekemistä animaationa Scracth-ohjelmointityökalulla
klo. 17.00 Osallistavat työkalut
klo. 17.00 Osallistavat työkalut
Viikot 11-12: Itsesäätöinen oppiminen, tunteet ja hyvinvointiViikkojen 11-13 itsenäisesti tutustuttavien videoluentojen teemoina ovat vuorovaikutus, hyvinvointi ja tunteet paitsi opettajan, myös oppijan näkökulmasta. Videoiden kesto on yhteensä noin 90 minuuttia.
Lisäksi psykologi Iida Mäkikallion etävalmennuksessa käsitellään oman jaksamisen tukemista muuttuvissa työskentely-ympäristöissä. Valmennus järjestetään Zoom-palvelun kautta tiistaina 21.3. klo 16-17.30. Tallenne valmennuksesta on nähtävillä koulutuksen DigiCampus-alustalla 2 viikon ajan. |
Videoluentotallenteet:
|
Viikko 13: Vuorovaikutus monimuotoisissa oppimisympäristöissäViikon 14 itsenäisesti tutustuttavilla videoluennoilla käsitellään yhteisöllisiä oppimis- ja työskentelytapoja, joiden avulla oppijoiden vuorovaikutusta voidaan tukea. Videoiden kesto yhteensä noin 60 minuuttia.
|
Videoluentotallenteet:
|
Viikko 14: Tulevaisuuden taidotTulevaisuustutkija Ilkka Halavan etäluennolla (60 min) "Nopea vuosikymmen, työ vedenjakajalla" herätellään pohtimaan teemaa "Huomisen haasteista et selviä eilisen resepteillä". Tallenne luennosta on nähtävillä koulutuksen DigiCampus-alustalla 2 viikon ajan.
|
5.4. klo 16-17.15 Etäluento
|
Viikko 15: FabLab-työpaja ja koulutuskokonaisuuden yhteenvetoKoulutuksen päättää yhteinen kokoontuminen Oulun yliopistolla. FabLab-tilassa tutustutaan design-prosessiin ja digitaaliseen valmistamiseen Riina Pursiaisen johdolla. Lisäksi reflektoidaan ja kootaan yhteen koulutuksen antia. Tapahtumassa kahvitarjoilu. Koulutuskokonaisuuden yhteenvetoon voi osallistua myös etäyhteydellä.
Tarjoilujen järjestämisen vuoksi tapaamiseen on ennakkoilmoittautuminen, johon saat ohjeet myöhemmin sähköpostitse. |
13.4. klo 14-18 Työpaja ja yhteenveto
|