OPETTAJAN DIGIPEDAGOGISET TAIDOT ETÄ- JA HYBRIDITYÖSKENTELYSSÄ
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste

Digipedareppu

Tähän blogiin on kerätty erilaisia digipedagogisia työkaluja ja käytänteitä, jotka pyrkivät vastaamaan mm. niihin haasteisiin, joita opettajat ovat kohdanneet etä- ja hybridiopetustilanteissa sekä myös lähiopetuksesssa.​

Arviointi ja palaute

​Itsearviointi
Arviointimatriisit
Vertaispalaute
Mikrokyselyt
Äänitepalaute
​Socrative
​
Sähköinen työkirja

Sisällön tuottaminen​

Scratch-ohjelmointi
Thinglink 360
Opetusvideot
Sarjakuvatyökalut
​
Pecha Kucha


Vuorovaikutus ja osallistaminen

Yhteisöllinen ongelmanratkaisu
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Google Jamboard
​
Miro

Vertaispalauteella monipuolista arviointia

4/4/2022

0 Comments

 
​Vertaispalaute on sekä peruskoulun että lukion opetussuunnitelmien perusteiden mukaan tärkeä osa monipuolista arviointia. Se, yhdessä itsearvioinnin kanssa, tukee ja opettaa oppimisen taitoja ja tiedostusta omista kyvyistä suhteessa muihin. Oppijat hyötyvät sekä vertaispalautteen antamisesta että vastaanottamisesta; antaessaan vertaispalautetta oppija näkee, mihin muut oppijat kykenevät, pohtii arvioinnin perusteita ja pystyy vertaamaan omia tuotoksiaan muihin – vastaanottaessaan hyvin toteutettua ja suunniteltua vertaispalautetta hän saa rakentavaa palautetta työstään. Opettaja voi myös jalkauttaa osan palautteen antamisesta oppijoille ja näin vähentää omaa työtaakkaansa.

Miten?

Vertaispalautetta voidaan antaa monella eri tavalla ja monista erilaisista tehtävätyypeistä. Tässä keskitytään tehtäviin, joissa annetaan palautetta tekstintuottotehtävästä.

Kun vertaispalautetta käytetään työkaluna, on opettajan muistettava, että positiivinen arviointikulttuuri ei tapahdu hetkessä, erityisesti, jos kyseisellä luokalla tai koulussa yleensä ei ole ollut tapana käyttää vertaispalautetta. Oppijat tarvitsevat tukea sekä vertaispalautteen antamisessa, että vastaanottamisessa.

On tärkeää määritellä mistä ja minkälaista vertaispalautetta annetaan – esimerkiksi virheiden korjaamista ei yleensä kannata pyytää, koska suurin osa oppijoista tuskin pystyy kaikkia virheitä poimimaan tai korjaamaan niitä oikein. Erilaiset rubriikit tai arviointimatriisit ovat erinomaisia työkaluja ohjaamaan vertaispalautetta oikeaan suuntaan, ja varsinkin alussa hyvinkin yksinkertaiset rubriikit ovat riittäviä. Silloinkin kun annetaan avointa palautetta, kannattaa neuvoa antamaan sitä esimerkiksi otsikosta, kappaleenjaosta, johdannosta, sujuvuudesta tms., mistä oppija voi antaa oman mielipiteensä mukaista palautetta. Arvosanoja tai pisteitä ei välttämättä tarvitse pyytää antamaan, ja varsinkin alussa voi olla viisasta keskittyä positiiviseen palautteeseen.
 
Digityökaluja käyttäessä vertaispalautteen antaminen kannattaa suunnitella tarkkaan, sillä käytännöt voivat ajaa opettajan tilanteeseen, jossa hän joutuu pyörittelemään kymmenien töiden linkkejä esimerkiksi sähköpostissaan, ja tilanne vie helposti huomattavasti enemmän aikaa kuin etukäteen osaisi ajatella.

Jos oppijat tietävät kenen töistä antavat palautetta ja kuka heitä arvioi, on käytäntöjen järjestäminen digityökaluilla helppoa – oppijat voivat itse jakaa työnsä linkin arvioijille, jotka sitten kirjoittavat kommenttinsa heidän töihinsä. Tämän voi tehdä yleensä oikeastaan millä tahansa oppimistyökalulla.
 
Kynnys antaa oma työnsä toiselle oppijalle palautetta varten voi kuitenkin olla hyvin korkea. Tätä voi madaltaa esimerkiksi sillä, että oppijat toimivat pienissä ryhmissä (3-5 henkeä), joissa he arvioivat toistensa töitä. Ideaalitilanteessa ryhmän jäsenet eivät tapaa palautetilanteessa ensimmäistä kertaa, vaan ovat toimineet ryhmässä esimerkiksi kurssin ajan ja ovat ehtineet kehittää yhteistä luottamusta ja toimintakulttuuria.

Kun vertaispalaute tehdään omilla nimillä, se voi vähentää mahdollisuutta, että jotkin oppijat eivät ota vertaispalautteen antoa tosissaan – tai pahimmassa tapauksessa käyttävät sitä kiusaamisen työkaluna.
 
Anonyymi vertaispalaute

Usein vertaispalaute annetaan ja vastaanotetaan anonyymisti. Tämä laskee sekä oppijoiden kynnystä antaa oma työ muiden kuin opettajan nähtäville että antaa rehellistä vertaispalautetta. Toisaalta anonymiteetti myös mahdollistaa nimettömässä palautteessa ikävän kommentoinnin. Tästä syystä on tärkeää, että opettaja on perillä siitä, kuka antaa palautetta kenelle, ja mikä kommentti on kenenkin, esimerkiksi nimimerkkien avulla. Anonyymi palaute on hyvä mahdollisuus varsinkin ryhmissä, jotka vasta harjoittelevat vertaispalautteen antoa ja vastaanottamista, eivätkä ole vielä luoneet itselleen siihen sopivaa palautekulttuuria.
 
Pienissä ryhmissä anonymiteetti katoaa helposti, joten kaikkien on sitä suojeltava. Oppijoille kannattaa heti alussa sanoa, että on kiellettyä näyttää omaa työtään tai arvioitavaa työtään kenellekään muulle, eikä mahdollista omaa nimimerkkiään saa myöskään paljastaa edes kaverille.

Anonyymin vertaispalautteen toteuttaminen voi olla vaikeaa, jos teksti tuotetaan digitaalisilla välineillä, mutta käytössä ei ole varsinaista vertaispalautetyökalua. Esimerkiksi Studeo, Moodle ja Qridi mahdollistavat palautteen käytännössä nappia painamalla, mutta ilman niitä järjestelyt voivat olla vaikeita. Jos esimerkiksi opettaja joutuu jakamaan linkkejä tai anonymisoimaan tekstejä oppijoiden puolesta, kestää se merkittävästi kauemmin kuin on hyödyllistä.

Kun käytössä on vain Microsoft O365 tai Google Workspace for Education -työkalut, voidaan vertaispalaute hoitaa seuraavalla tavalla ilman vaivalloista linkkien jakamista. Hirveän yksinkertaista se ei silti ole.
  1. Oppija saa tehtävänannossa
    1. ohjeet arvioitavan työn tekemiseen
    2. ohjeet uuden Forms-kaavakkeen tekemiseen, johon hän lisää työnsä ja jota kautta sen vertaispalaute kerätään
    3. lomakkeen, johon hän laittaa itse tekemänsä Forms-kaavakkeen linkin
  2. Oppija tekee oman Forms-kaavakkeen, johon lisää:
    1. oman valmiin arvioitavan tekstinsä
    2. kohdan arvioijan nimimerkille (tai esimerkiksi opettajan jakamille numeroille)
    3. kohdan mahdolliselle rubriikille
    4. kohdan mahdolliselle avoimelle palautteelle
    5. opettajan yhdeksi omistajaksi
  3. Kun Forms-tiedosto on valmis, oppija kopioi vastauslinkin, ja palauttaa sen opettajan tehtävänannossa jakamaansa lomakkeeseen.
  4. Opettaja kerää lomakkeestaan oppijoiden Forms-kaavakkeiden linkit ja jakaa ne. Hän voi jakaa linkit suoraan arvioijille tai sitten kerätä linkit yhdelle tiedostolle ja jakaa sen kaikille.
  5. Opettaja määrää, kuka arvioi mitä työtä, tai tekee jonkinlaiset muut ohjeet siihen, miten työt valitaan.
  6. Oppijat valitsevat heille määrätyn linkin ja seuraavat sitä, josta pääsevät siis kaavakkeeseen. Kaavakkeessa on arvioitava työ sekä palautekysymykset tai rubriikki.
  7. Kun arvioinnit on tehty, opettaja ja oppijat voivat kaavakkeiden vastauksista nähdä nimettömän, nimimerkillä annetun palautteen työstä. Opettaja tietää, kuka nimimerkkien takana on, mutta oppijat eivät.
 
Tämä järjestely on tarpeen, jotta arvioijat eivät näe dokumentin tekijää (toisin kuin tekstitiedostot, lomakkeet eivät kerro kuka niitä on muokannut tai tehnyt), eikä tekijä näe arvioijiensa henkilöllisyyttä.

Ennen arviointitehtävää opettajan pitää siis:
  1. Ohjeistaa itse työ
  2. Ohjeistaa oppijan itse tekemän Forms-lomakkeen
  3. Tehdä oma Forms-lomake, jolla hän kerää oppijoiden lomakkeiden linkit
  4. Jakaa oppijoille nimimerkit, jotka vain hän tietää, ja kieltää niiden jakaminen muille
  5. Päättää, miten arvioijat jaetaan eri töiden kesken (satunnaisesti jollain tavalla tai opettajan määräämänä)

Miksi?

  • Vertaispalaute vahvistaa oppimisen taitoja
  • Vertaispalaute sisältyy OPS 2014 ja LOPS 2019 vaatimuksiin
  • Vertaispalaute voi vähentää opettajan palautekuormaa
  • Vertaispalaute lisää oppijan saaman palautteen määrää

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

  • Hyvä palautekulttuuri ei synny yhdellä kertaa, ja vertaispalaute on taito, joka kehittyy. Kannattaa hyväksyä, että ensimmäinen kerta ei välttämättä onnistu sujuvasti.
  • Myös nimettömässä palautteessa on tärkeää, että opettaja tietää, kuka on arvioinut ketä.
  • Opettajan on hyvä mainita, että hän käy myös vertaispalautteet läpi, vaikkei välttämättä kommentoisi niitä.
  • Mikäli vertaisarviointityökaluja ei ole käytössä, saattaa olla järkevää toteuttaa vertaisarviointi paperisena.

Työkaluja

Oppimisalustoja, joilla on automaattinen vertaispalautetoiminto:
  • Studeo
  • Moodle
  • Qridi
  • Turnitin
    • Turnitin on maksullinen järjestelmä erityisesti esseiden palauttamiseen ja tarkistamiseen. Sen päämerkitys on, että se tekee automaattisen plagiaatintarkistuksen oppijoiden palauttamille esseille, mutta sen kautta voi myös tehdä vertaispalautetehtävän
​Muita työkaluja:
  • Google Forms
  • Office Forms

Esimerkki:

Esimerkki tehtävänannosta, joka oppijalle jaetaan (avautuu uudessa ikkunassa).
Esimerkki kaavakkeesta, jonka oppija tekee omasta työstään (avautuu uudessa ikkunassa).
Esimerkki kaavakkeesta, johon oppija palauttaa oman Forms-kaavakkeensa linkin (avautuu uudessa ikkunassa).
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategoriat

    ​Arviointi ja palaute
    Sisällön tuottaminen
    ​Vuorovaikutus
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste