OPETTAJAN DIGIPEDAGOGISET TAIDOT ETÄ- JA HYBRIDITYÖSKENTELYSSÄ
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste

Digipedareppu

Tähän blogiin on kerätty erilaisia digipedagogisia työkaluja ja käytänteitä, jotka pyrkivät vastaamaan mm. niihin haasteisiin, joita opettajat ovat kohdanneet etä- ja hybridiopetustilanteissa sekä myös lähiopetuksesssa.​

Arviointi ja palaute

​Itsearviointi
Arviointimatriisit
Vertaispalaute
Mikrokyselyt
Äänitepalaute
​Socrative
​
Sähköinen työkirja

Sisällön tuottaminen​

Scratch-ohjelmointi
Thinglink 360
Opetusvideot
Sarjakuvatyökalut
​
Pecha Kucha


Vuorovaikutus ja osallistaminen

Yhteisöllinen ongelmanratkaisu
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Google Jamboard
​
Miro

Mirolla yhteistyötä ja osallistamista

14/10/2022

0 Comments

 
​Miro on monipuolinen digitaalinen yhteissuunnittelutyökalu. Se toimii samoin, kuin monet muutkin miellekarttasovellukset ja vastaavat, mutta sen erityisyys on lähes rajaton ympäristö, jota voi myös sisentää ja loitontaa hyvin paljon. Tämä mahdollistaa merkittävän informaatiomäärän asettamista käyttäjän ulottuville helposti lähestyttävällä tavalla. Vaikka Miro on suunnattu yritysmaailmaan, niin sen monipuolisuus mahdollistaa monia toteutuksia myös koulumaailman puolella. Sen avulla voi esimerkiksi ideoida, tehdä ryhmäsuunnitelmia, näyttää esitelmiä, jakaa tietoa tai ilmaista mielipiteitä.

Koulutuslisenssi

Miron ilmaissovellus mahdollistaa työskentelyn, vaikka onkin rajoitettu versio, mutta opettajille ja opiskelijoille on mahdollista hankkia koulutuslisenssi. Sillä saa ilmaiseksi auki enemmän työkaluja, kuin tavallisessa ilmaisversiossa.

Tutustu koulutuslisenssin tietoihin täältä.

Tilaa koulutuslisenssi täältä.
​
​
Koulutuslisenssin hyväksyminen kestää usein päivän tai kaksi. @edu-sähköposti yleensä nopeuttaa hyväksymistä, mutta Miro vaatii myös jonkinlaista varmistusta siitä, että hakija on oikeasti opettaja.

Huomioita Miro-työskentelystä

Mirossa on hyvin paljon työkaluja, joita voi käyttää monilla eri tavoilla. Niiden opetteluun kannattaa käyttää jokunen hetki, mutta onneksi kokonaisuus on melko intuitiivinen. Niiden sanallisesti läpikäyminen olisi turhaa, koska helpompaa ja nopeampaa on avata Miro-ympäristö, ja kokeilla itse. Tässä kuitenkin muutamia huomioita Miro-ympäristössä toimimisesta.
  • Asetuksiin kannattaa tutustua (ratas vasemmassa yläkulmassa). Sieltä voi säätää mm. aloitusnäkymän, sekä monia muita toimintatapoja. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ’Navigation device’ -asetukseen. Sieltä voi määrittää, käyttääkö tietokoneen hiirtä vai läppärin kosketuslevyä
  • Oikeassa yläkulmassa ’Share’-napin alla on jakoasetukset. Jotta oppijat voivat tehdä taululla muuta kuin katsoa ja kommentoida, täytyy heille jakaa linkki asetuksella ”anyone with the link can edit”
  • Taulun luoja pystyy lukitsemaan elementtejä paikalleen. Vain omistajat pystyvät avaamaan elementtien lukkoja. Lukitsemalla voi siis estää sen, että oppijat sotkevat taulua.
  • Täysin taulun sotkemista ei kuitenkaan voi estää, vaan lähes aina oppijat pystyvät kuitenkin piirtämään taulun päälle tai lisäämään siihen asioita.
  • Miro soveltuu hyvin yhteissunnitteluun, mielipiteiden ilmaisuun ja ideointiin
  • Miro ei sovellu sellaiseen työskentelyyn, jossa oppijat eivät saa nähdä toistensa vastauksia. 
Yksi Miron hyvistä puolista on ’Templates’-osio. Sieltä löytää monenlaiseen työskentelyyn soveltuvia valmiita pohjia – niin Miron virallisia kuin käyttäjienkin lisäämiä. Niistä saa ideoita, ja pohjia voi muokata mielensä mukaan sen jälkeen, kun on liittänyt ne taululleen. Valmispohjia kannattaa siis selata ja käyttää ahkerasti.
​
Miroon on helpointa tehdä erilaisia omia tehtäviä ’Shape’ ja ’Text’ työkaluilla. Shape mahdollistaa erilaisten muotojen, laatikoiden ja nuolien helpon lisäämisen, jolla voi rakentaa taustoja, portaita, vuokaavioita ja muita, joihin sitten Text-työkalulla lisää ohjeita. ’Sticky Note’-työkalulla voi lisätä erimallisia muistilappuja, joihin on helppo kirjoittaa mielipiteitä tai ideoita. Näillä kolmella työkalulla pystyy rakentamaan jo monenlaisia harjoituksia, ja kun ne ovat hallussa kannattaa tutustua muihin.

​Tarkemmin Miron käyttöön voit tutustua esimerkiksi tästä kattavasta Youtube-videosta.

Esimerkkejä

Miroon voi upottaa jos jonkinlaisia tiedostomuotoja suoraan taululta katsottavaksi, kuten videoita, Powerpointteja tai dokumentteja erinäisistä pilvipalveluista. Tällöin Mirosta voi tehdä vaikka etusivun kurssille, tai esimerkiksi jakaa samaan tehtäväpohjaan sekä videon, että siihen liittyviä kysymyksiä tai muuta työstämistä.

Alla olevassa tehtävässä katsotaan ensin video Miro-ympäristössä, ja sitten annetaan siitä omat ensivaikutelmat. Sen jälkeen videon työstämistä jatketaan ryhmissä etsimällä vastauksia annettuihin kysymyksiin, jotka eivät näy taululla tällä hetkellä.
Yllä olevan esimerkin mukainen kuva Miro-taulusta, johon on upotettu video.
​

Miroon voi myös aikatauluttaa oman tuntinsa, tai minkä tahansa aktiviteetin. Alla on Digipedagogiikka helpommaksi, käytännöt sujuviksi -kurssin aikataulu keväältä 2020. Eri tehtäviin pääsee suoraan linkeistä, tai seuraamalla niihin vieviä nuolia.
Kuva, jossa on koulutuksen aikataulu toteutettu lineaarisesti etenevillä laatikoilla, joiden välissä on kellonajat. Kahden laatikon vieressä on symboli, josta lähtee nuoli.
Erilainen ideointi ja mielipiteiden ilmaisu on Mirolla hyvin helppoa. Seuraavassa tehtävässä ryhmän jäsenet kirjoittavat ensin ideoitaan niille varattuihin laatikoihin, ja sitten yhdessä keksivät niihin erilaisia toteutustapoja.
Kuva ylemmän esimerkin kaltaisesta Miro-taulusta, jossa ryhmä jatkotyöstää ideoitaan yhdessä.
Tässä tehtävässä osallistujat jaottelivat ja kategorisoivat erilaisia digitaalisia käytänteitä ja työkaluja.
Ylemmän esimerkin mukainen Miro-taulu, joka on jaettu kuuteen eri tavalla otsikoituun alueisiin, joiden alle osaanottajat vievät ideoitaan muistilapuilla. Oikeassa reunassa on tehtävän tekemisen ohjeet.
Mirolla voi tehdä myös monenlaisia kevyempiä harjoituksia, kuten yksinkertaisia pelejä tai leikkejä.
Esimerkkikuva Mirolla toteutettavasta pelistä, jossa yhdistellään oma hahmo esillä olevista vartaloista, päistä, kasvoista, silmälaseista ja parroista tai viiksistä.
Kuva Miro-taulusta, jossa on toteutettu perinteisten lautapelien pelimahdollisuus, kuten shakki, tammi, backgammon ja mylly.
Miron käyttökohteet ovat lopulta hyvin moninaiset. Sillä voi keventää tunteja, osallistaa oppijoita, jakaa materiaaleja, suunnitella kokonaisuuksia, kerätä ideoita, ja mitä opettaja vain keksiikään. Sen opetteleminen ja kaiken potentiaalin hyödyntäminen vaatii kuitenkin aikaa ja jonkin verran kärsivällisyyttä, sillä se ei aina toimi intuitiivisesti, ja digitaalisille työkaluille tyypillisesti siinä on bugeja ja epäloogisuuksia. Se mahdollistaa kuitenkin paljon sellaista, mille ei välttämättä olisi toista digitaalista työkalua ollenkaan.
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategoriat

    ​Arviointi ja palaute
    Sisällön tuottaminen
    ​Vuorovaikutus
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste