OPETTAJAN DIGIPEDAGOGISET TAIDOT ETÄ- JA HYBRIDITYÖSKENTELYSSÄ
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste

Digipedareppu

Tähän blogiin on kerätty erilaisia digipedagogisia työkaluja ja käytänteitä, jotka pyrkivät vastaamaan mm. niihin haasteisiin, joita opettajat ovat kohdanneet etä- ja hybridiopetustilanteissa sekä myös lähiopetuksesssa.​

Arviointi ja palaute

​Itsearviointi
Arviointimatriisit
Vertaispalaute
Mikrokyselyt
Äänitepalaute
​Socrative
​
Sähköinen työkirja

Sisällön tuottaminen​

Scratch-ohjelmointi
Thinglink 360
Opetusvideot
Sarjakuvatyökalut
​
Pecha Kucha


Vuorovaikutus ja osallistaminen

Yhteisöllinen ongelmanratkaisu
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Google Jamboard
​
Miro

Rubriikeilla selkeää arviointia

18/3/2022

0 Comments

 
Arviointimatriisi eli rubriikki on taulukko, joka kertoo ymmärrettävästi ja selkeästi sen mitä opintokokonaisuus sisältää ja millaista osaamista arvioinnissa edellytetään.  
Se on julkinen dokumentti, ja se avataan oppijoille heti kokonaisuuden alussa. Näin oppija tietää alusta alkaen, minkälaisiin sisältöihin ja tekemiseen hänen tulee opiskelunsa suunnata. Oppijalle on myös alusta asti selvää, mitä häneltä kyseisen tehtävän tai kurssin läpäisemiseksi odotetaan sekä miten hänen osaamistaan arvioidaan

Miten?

Käsittelemme tässä arviointimatriisin tekemistä kahdesta näkökulmasta: pedagogisesta (matriisin sisältö) ja teknisestä (tekninen toteutus digitaalisissa oppimisympäristöissä).  
Käytämme lähteenä OAMK:n erinomaista diasarja arviointimatriisin käytöstä ja tekemisestä. Pääset lataamaan diasarjan pdf:n tästä linkistä. 

Pedagoginen näkökulma vaiheittain 
  1. Pohdi opintojakson / tehtävän ydinaines. Jaa se osaamisalueisiin, jotka ovat jakson/tehtävän konkreettiset oppimistavoitteet. Listaa nämä tavoitteet allekkain matriisin vaakasarakkeiksi. 
  2. Mieti arviointiasteikko ja kuinka moniportaisen haluat siitä. Nämä muodostavat taulukon pystysarakkeet.
  3. Sitten alkaa varsinainen työ: pohdi tarkasti kunkin osaamisalueen tavoitteet suhteutettuna arviointiasteikkoon. Kirjoita selkeät ja ymmärrettävät kriteerit kullekin arviointiasteikon portaalle. Hyvä tapa on pyrkiä kirjoittamaan tavoitteet positiivisesti; älä siis kirjoita mitä kullakin asteikolla puuttuu, vaan mitä asioita kyseiseltä osaamisalueelta vaaditaan, jotta oppija saa kyseisen arvosanan. Tällöin matriisi auttaa oppijaa tavoitteenasettelussa.  
  4. Julkaise matriisi heti opintojakson alussa. Tarvittaessa voit vielä muokata sitä esimerkiksi oppijapalautteen jälkeen: Onko jokin kohta oppijoille epäselvä? Onko jokin tavoite liian helppo/vaikea?  
Matriisia käytetään kurssin/tehtävän aikana itsearvioinnissa, vertaispalautteessa ja kurssin lopuksi kurssin/tehtävän summatiivisessa arvioinnissa.
 
Tekninen toteutus 
Yleisimmät kurssialustat Googlen Classroom sekä Microsoftin Teams tarjoavat tehtävän luomisen yhteydessä mahdollisuuden liittää tehtävään arviointimatriisi. Molemmat käyttävät "Rubriikki" tai englanniksi "Rubric" -nimitystä. Ensimmäisellä kerralla matriisi pitää luoda käsin, mutta jatkossa samaa matriisia voi käyttää tehtävissä uudelleen. Jos matriiseja haluaa jakaa, voi koko tehtävän jakaa esimerkiksi koulun Drivessa, jolloin tehtävän itselleen kopioinut opettaja saa myös tehtävän arviointimatriisin (rubriikin) käyttöönsä.
 
Rubriikin voi myös tuoda Teams/Classroom-tehtävään .csv -tiedostona, jos joku toinen on tallentanut sen samassa muodossa. Classroom ja Teams ovat kuitenkin hyvin tarkkoja tiedoston muodosta, joten usein käsin kopioiminen esimerkiksi excel- tai word-muotoisesta taulukosta on nopeampaa, kuin alkaa päätellä missä tarkassa muodossa .csv -tiedosto pitää tallettaa, jotta sen saa oikein avatuksi uudessa Classroomissa (Havaintomateriaaleja tehdessämme kävi ilmi, että esimerkiksi Googlen Classroom aloittaa taulukon aina "laskevassa" -muodossa, eli paras arvosana ensin. Jos taulukon oli tallentanut toisin päin, se ei avautunut oikein). 

Miksi?

Arviointimatriisi helpottaa sekä arvioijan työtä, itsearvioinnin tekemistä sekä vertaispalautteen antamista. Heti opintokokonaisuuden alusta alkaen kaikilla on tiedossa yhtäläiset, ymmärrettävät, avoimet ja oikeudenmukaiset arviointikriteerit. Koska arviontimatriisissa on selkeästi määritelty osaamistasot, oppija voi arviointimatrisiin avulla määritellä itse, minkä arvosanan tasolle hän haluaa päästä.  
 
Arviointimatriisin tekeminen auttaa opettajaa pohtimaan opittavan asian ydinsisältöjä ja asettamaan kurssille selkeät sisällölliset tavoitteet. Arviointimatriisia voi käyttää kokonaisen kurssin tai pienemmän kokonaisuuden arviointiin. Hyödyllistä on luoda valmiita arviointimatriisipohjia tietyille tehtävätyypeille. Esimerkiksi arviontimatriisi tietotekstin kirjoittamista, kirjallisuusesseetä, reaaliaineen tutkielmaa, fysiikan tutkimusraporttia, vieraan kielen essekirjoitelmaa jne. varten. Näitä arviontimatriiseja on paljon saatavilla valmiina ja niitä myös kannattaa jakaa yhteisissä tallennusympäristöissä. 

Ota huomioon!

  1. Selkeys. Arviointiruudut ovat selväsanaisia ja yksiselitteisiä. Kuvittele, että oppilaat käyttävät matriisia keskinäisen vertaispalautteen antamiseen. Onko arviointilause ikätasoinen? Pystyykö arviointilauseiden perusteella antamaan selkeää palautetta? Tietääkö oppija mitä häneltä odotetaan juuri tähän arvosanaan? 
  2. Jaettavuus. Classroomin ja Teamsin tehtävien rubriikkeja ei toistaiseksi voi suoraan käyttää itsearvioinnin tai vertaispalautteen työkaluina. Siksi matriisi kannattaa tehdä taulukkomuotoon ja jakaa se oppijoille heti sen esittelyn yhteydessä. 
  3. Valmistelu. Arviointimatriisi on parhaimmillaan hyvin hyödyllinen työkalu paitsi arvioinnissa, myös kurssin/tehtävän sisältöjen ja tavoitteiden määrittelyssä. Siksi sen tekemiseen kannattaa käyttää aikaa. 
  4. Yhteistyö. Koska arviointimatriisi on arvokas väline myös sisältöjen ja tavoitteiden määrittelyssä, niitä kannattaa työstää yhdessä saman aineen kollegojen kanssa paitsi koulun sisällä, myös koko kunnan/kaupungin tasolla. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategoriat

    ​Arviointi ja palaute
    Sisällön tuottaminen
    ​Vuorovaikutus
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste