OPETTAJAN DIGIPEDAGOGISET TAIDOT ETÄ- JA HYBRIDITYÖSKENTELYSSÄ
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste

Digipedareppu

Tähän blogiin on kerätty erilaisia digipedagogisia työkaluja ja käytänteitä, jotka pyrkivät vastaamaan mm. niihin haasteisiin, joita opettajat ovat kohdanneet etä- ja hybridiopetustilanteissa sekä myös lähiopetuksesssa.​

Arviointi ja palaute

​Itsearviointi
Arviointimatriisit
Vertaispalaute
Mikrokyselyt
Äänitepalaute
​Socrative
​
Sähköinen työkirja

Sisällön tuottaminen​

Scratch-ohjelmointi
Thinglink 360
Opetusvideot
Sarjakuvatyökalut
​
Pecha Kucha


Vuorovaikutus ja osallistaminen

Yhteisöllinen ongelmanratkaisu
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Google Jamboard
​
Miro

Pecha Kucha: aikataulutetut esitykset

19/10/2022

0 Comments

 
Pecha Kucha on Japanissa kehitetty tarinankerronnan muoto, jossa usein käytetään 20-20 -periaatetta: PowerPoint -pohjalle rakennetussa esityksessä on käytössä 20 diaa, joista jokaiselle on määritelty ennalta kestoksi 20 sekuntia. Ideana on, että esittäjä joutuu tarkemmin miettimään, mitä asioita 20 sekunnin aikana ehtii ja kannattaa sanoa. Kuva kertookin usein paljon enemmän kuin tuhat sanaa!

Read More
0 Comments

Socrative-työkalu: välitön palaute osaamisesta

17/10/2022

0 Comments

 
​Socrative (tästä pääset Socrativen sivuille) on kätevä työkalu erilaisten sähköisten kyselyiden luomiseen. Kyselyillä opettaja voi esimerkiksi kokeenomaisesti testata oppijoiden osaamista, luoda pikaisen ja hauskan visailun tai tarkistaa vaikkapa oppitunnin lopuksi, ovatko oppijat ymmärtäneet tunnilla käsitellyn asian. Ilmaisversiolla voi luoda viisi testiä, visaa tai muuta vastaavaa tehtävää. Tämä vaatii opettajan tunnuksen luomisen, osallistujien on mahdollista vastata kyselyihin ilman tunnuksia.

Read More
0 Comments

Digitaalisia työkaluja sarjakuvien tekemiseen

17/10/2022

0 Comments

 
Sarjakuva erinomaisesti erilaisten oppiaineiden ja -sisältöjen työskentelytapana tai oppimisen välineenä. Sarjakuvassa teksti pitää tiivistää olennaisimpiin asioihin ja toisaalta kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa. Sarjakuvaa käytetään usein tarinankerronnan työkaluna, mutta sitä voi hyödyntää lukemattomilla muillakin tavoilla. Digitaalisissa sarjakuvatyökaluissa kuvan ja tekstin tai vaikkapa äänen yhdistäminen samaan teokseen on helppoa. Kannattaakin tutustua netistä löytyviin palveluihin ja miettiä, mikä toimisi missäkin tehtävässä parhaiten. Esimerkiksi Canvassa (pääset Canvan sarjakuvasapluunoihin tästä linkistä) saa helposti luotua visuaalisesti näyttäviä ja monipuolisesti muokattavia sarjakuvia tai kuvitusta niihin, Comic Life (pääset Comic Lifen kotisivulle tästä linkistä​) on taas hieman perinteisempi sarjakuvakerronnan työkalu. BookCreator taas on helppokäyttöinen, mutta toiminnoiltaan mielenkiintoinen ohjelma, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla (pääset BookCreatorin kotisivuille tästä).

Read More
0 Comments

Mirolla yhteistyötä ja osallistamista

14/10/2022

0 Comments

 
​Miro on monipuolinen digitaalinen yhteissuunnittelutyökalu. Se toimii samoin, kuin monet muutkin miellekarttasovellukset ja vastaavat, mutta sen erityisyys on lähes rajaton ympäristö, jota voi myös sisentää ja loitontaa hyvin paljon. Tämä mahdollistaa merkittävän informaatiomäärän asettamista käyttäjän ulottuville helposti lähestyttävällä tavalla. Vaikka Miro on suunnattu yritysmaailmaan, niin sen monipuolisuus mahdollistaa monia toteutuksia myös koulumaailman puolella. Sen avulla voi esimerkiksi ideoida, tehdä ryhmäsuunnitelmia, näyttää esitelmiä, jakaa tietoa tai ilmaista mielipiteitä.

Read More
0 Comments

Googlen Jamboard taipuu moneksi

11/10/2022

0 Comments

 
Jamboard on helppokäyttöinen, ilmainen työkalu, jolla voi luoda tehtäviä ja yhteistoiminnallisia aktiviteetteja eri ikäisille oppijoille. Lisäksi se soveltuu esimerkiksi yhteisen ideoinnin ja suunnittelun alustaksi. Käyttöönotto ei välttämättä vaadi sen kummempia alkuvalmisteluja, jos tavoitteena on kerätä vaikkapa osallistujien vastauksia yksinkertaisten muistilappujen avulla. Toisaalta Jamboardilla on helppo luoda myös erilaisia tehtäviä. Taustaa ja liikuteltavia elementtejä, kuten esimerkiksi muistilappuja, tekstejä tai kuvia lisäämällä Jamboard taipuu monenlaisiin aktiviteetteihin.  ​

Read More
0 Comments

ThingLink 360-kuvien ja -videoiden luominen

19/8/2022

0 Comments

 
ThingLink on Suomesta lähtöisin oleva palvelu. Sen avulla käyttäjät voivat lisätä kuviin ja videoihin lisätietoa ja linkkejä klikattavina ikoneina. Kirjautumalla palveluun (palvelu lyötyy osoitteesta thinglink.com) voit kokeilla palvelun ominaisuuksia.

Koska asia on helpompi näyttää, kuin selittää, tutki seuraavaa 360-kuvaa Oulun yliopiston KTK:n eräästä käsityöluokasta.

Read More
0 Comments

Yhteisöllinen ongelmanratkaisu

22/4/2022

0 Comments

 
​Toteutetaan design-oppimisen prosessi yhteisöllisenä ongelmanratkaisutehtävänä. Tehtävässä on avoin haaste, johon ei ole ennalta määriteltyä valmista vastausta. Tehtävässä oppijat jaetaan pienryhmiin, jotka työskentelevät yhtenä ryhmänä koko tehtävän ajan. Tehtävässä on tavoitteena harjoitella yhteisöllistä työskentelyä ja ongelmanratkaisua, design-prosessia (haaste-ideointi-mallien luominen-testaus ja jatkojalostus) sekä käyttää luovasti STEAM-ympäristöä tuotteen valmistuksessa. Oppimistavoitteet tulevat opetussuunnitelmien laaja-alaisista tavoitteista (yhteisöllinen oppiminen, oppimisen säätely), mutta sisältävät myös yrittäjyyden, äidinkielen, matemaattisluonnontieteellisten aineiden, taito- ja taideaineiden (tai ammattiaineiden) sekä esimerkiksi yhteiskuntaopin tavoitteita. 

Read More
0 Comments

Yhteisöllinen kirjoittaminen

14/4/2022

0 Comments

 
Yhteisöllinen kirjoittaminen on opiskelumuoto, jossa saman kiinnostuksenkohteen jakavat oppijat syventävät yhdessä ymmärrystään ja rakentavat uutta tietoa samalla yhteistä (verkko)julkaisua tuottaen. Yhteisöllinen kirjoittaminen voi alkaa yleisen teeman esittelyllä esimerkiksi opettajan pitämän alustuksen kautta. Tämän orientaation jälkeen oppijat valitsevat teemasta itseään kiinnostavan näkökulman, johon haluaisivat perehtyä tarkemmin. Opettaja jakaa oppijat heidän kiinnostustensa perusteella ns. intressiryhmiin, jotka lähtevät kirkastamaan yhteistä kiinnostuksenkohdetta ja tätä kautta aihetta yhteiselle tuotokselle.  Työtapa sopii melkein mihin tahansa oppiaineeseen ja luokkatasoon, kun aiheet ja vaatimukset valitaan sopivalla tavalla. Se sopii erityisen hyvin pidempiin projektitöihin.

Read More
0 Comments

Vertaispalauteella monipuolista arviointia

4/4/2022

0 Comments

 
​Vertaispalaute on sekä peruskoulun että lukion opetussuunnitelmien perusteiden mukaan tärkeä osa monipuolista arviointia. Se, yhdessä itsearvioinnin kanssa, tukee ja opettaa oppimisen taitoja ja tiedostusta omista kyvyistä suhteessa muihin. Oppijat hyötyvät sekä vertaispalautteen antamisesta että vastaanottamisesta; antaessaan vertaispalautetta oppija näkee, mihin muut oppijat kykenevät, pohtii arvioinnin perusteita ja pystyy vertaamaan omia tuotoksiaan muihin – vastaanottaessaan hyvin toteutettua ja suunniteltua vertaispalautetta hän saa rakentavaa palautetta työstään. Opettaja voi myös jalkauttaa osan palautteen antamisesta oppijoille ja näin vähentää omaa työtaakkaansa.

Read More
0 Comments

Ohjelmoi käteviä työkaluja

30/3/2022

0 Comments

 
Yksinkertaisilla ohjelmointitaidoilla voit tehdä hauskoja ja motivoivia työkaluja esimerkiksi tarinankerrontaan. Alla oleva pieni ohjelma on tehty scratch-ohjelmointityökalulla, joka löytyy tästä linkistä. Ohjelman koodin löydät tästä linkistä. Jos sinulla on jo Scratch-tunnus, voit kopioida koodin itsellesi ja muokata sitä tarpeesi mukaan. Jos taas haluat vain tutkia koodia, paina "See inside"-näppäintä linkin takaa avautuvan sivun oikeasta ylänurkasta.

Read More
0 Comments
<<Previous

    Kategoriat

    ​Arviointi ja palaute
    Sisällön tuottaminen
    ​Vuorovaikutus
  • Etusivu
  • Digipedagogiikka
    • Uutta normaalia rakentamassa
    • Teknologian rooli opetuksessa
    • Opettajan osaamisen tunnistaminen
    • Hyvinvointi muuttuvissa työympäristöissä
    • Oppimisen taidot
  • Koulutukset
  • Digipedareppu
  • Ota yhteyttä
  • Saavutettavuusseloste